Prosztatarák: prosztatarák kezelése

A prosztatarák kezelése

A prosztatarák, korai felismerés mellett a gyógyítható, illetve jól kezelhető daganatféleségek közé sorolható. A beteg sorsa szempontjából döntő a gondozáson való részvétel, melynek fő eleme a meghatározott időközönként történő kontrollvizsgálat. A PSA változása jelezheti ugyanis a betegség aktivizálódását, esetleges kiújulását vagy biológiai tulajdonságainak megváltozását, mely évek során, jól beállitott kezelés mellett is bekövetkezhet. Ilyenkor a kezelési stratégia megváltoztatásával ismét teljes remisszió érhető el.


A prosztatarák kezelésének lehetőségei

Műtéti kezelés - több célt szolgálhat:
1.) radikális prosztataeltávolítás: a műtét lényege a daganatosan megbetegedett szerv (prosztata) teljes eltávolítása. Ez történhet hasi metszésből (un. retropubikus prosztatektomia), vagy a végbél és a herezacskó közötti területen ejtett metszésből (un. perineális prosztatektomia). A műtét csak akkor indokolt, ha a daganat még nem terjedt túl a prosztata határain. A retropubikus prosztatektomiával egyidőben a medencei nyirokcsomók eltávolítását is el kell végezni. Maga a beavatkozás viszonylag nagy műtéti megterhelést jelent. Utána néhány százalékban impotencia és vizelettartási képtelenség kialakulásával kell számolni.

2.) transurethralis resectio (elektromos kaccsal, a húgycsövön keresztül történő prosztataeltávolítás). Ez a műtét a vizelési nehézséget okozó prosztatadaganatok kezelésében indokolt, mikor a radikális műtéti megoldás valamilyen ok miatt nem jön szóba.

3.) kryosebészeti kezelés, mikor a prosztata daganatsejtjeit fagyasztással pusztítják el.

4.) a here hormontermelő részének (orchydectomia), vagy magának az egész herének (castratio) sebészi eltávolítása . A prosztata daganatsejtjeinek növekedéséhez férfi nemi hormonra (testosteron) van szükség. Az eljárás célja a szervezet legfőbb testosteron termelő szervének műtéti kiiktatása.


Sugárterápia:
A gyógykezelés lényege, hogy nagyenergiájú radioaktív sugarakkal elpusztítják a tumorsejteket. Alkalmazható a testen kívül elhelyezett sugárforrás, de a kezelés végezhető a szervezetbe helyezhető radioaktív izotópok felhasználásával. A kezelés következménye az esetek egy részében impotencia lehet.


Hormonterápia:
A kezelés lényege az, hogy prosztata daganatsejtjeinek elpusztítására hormonokat használunk illetve a szervezet férfi nemihormon termelését megszüntetjük. Az előzőekben már emlitettük, hogy a férfi nemihormonok elősegítik a prosztata tumor növekedését. Az un. LHRH-szerü szerek, az agyalapi mirigyre kifejtett hatásuk révén a testosteron termelést csökkentik (un kémiai castratio). Ugyanilyen hatás érhető el a herék műtéti eltávolításával. A gyógyszerek másik csoportja meggátolja a testosteronnak a prosztata sejtjeihez történő kötődését. A fenti két hatással rendelkező szerek kombinációjával teljes férfi nemihormon (androgén) blokád érhető el. A női nemi hormonok alkamazásával szintén visszaszorítható a testosteron termelés, azonban az utóbbi időben, azok jelentős mellékhatásai miatt használatuk visszaszorult.


Cytostatikus kezelés:
A daganatsejteket elpusztító gyógyszerek általában a prosztatarák előrehaladottabb (az esetek többségében ilyenkor már távoli áttét is kimutatható) stádiumaiban használatosak. Vagy önmagukban, vagy valamelyik androgén ellenes gyógykezeléssel kombinálva alkalmazhatók.

HMM Urológia
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
Tel: 06-1/800-9333; Mobil: 06-30/633-09-61; SMS: 06-30/633-09-61
Adószám: 12489477-2-41
© 2018 - Minden jog fenntartva!